Aurinkopaneeleista sähköä ja lämpöä

Päivi Mäki-Petäjä / MTV3 Uutiset / Julkaistu 25.10.2019

Kirkkonummelle valmistuu lähes energiaomavarainen taloyhtiö:
"Ei tarvita suoraa auringonpaistetta"

Kirkkonummelle on valmistumassa asunto-osakeyhtiö, jossa hyödynnetään aurinkoenergiaa aiempaa tehokkaammin. Aurinkopaneeleja on tavallista enemmän ja ne tuottavat sähköä taloyhtiön yhteiseen sähköverkkoon. Paneeleista saadaan taloyhtiöön sekä sähköä että lämpöä.

Arvioiden mukaan taloyhtiö on 7 kuukautta vuodesta energian suhteen omavarainen. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan ilma-vesi -lämpöpumppujärjestelmään.

Vaikka Kirkkonummella on perusharmaa ja sateinen syyspäivä, aurinkopaneelit tuottavat energiaa pian valmistuvaan taloyhtiöön.

– Tämmöinen nykyaikainen aurinkopaneeli tuottaa myös valosta eli ei tarvita suoraa auringonpaistetta. Tällä hetkellä noin 10 prosenttia maksimitehosta on saatavilla, laskee Playgreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen.

Sähköä varastoidaan illan ja yön tarpeisiin

Aurinkopaneeleja on yhtiön paritalojen katoilla tavallista enemmän ja ne tuottavat sähköä taloyhtiön yhteiseen sähköverkkoon.

– Täällä on vain yksi sähköliittymä ja kaikki katot tuottavat yhteiseen tarpeeseen eli missä tahansa asunnossa sähköä kulutetaan, se tulee yhteisiltä katoilta se energia, kuvailee Penttinen.

Kaikkea paneelien tuottamaa sähköä ei tarvitse käyttää heti vaan se varastoidaan ilma-vesi -lämpöpumppujärjestelmään.

– Kun tuotetaan paljon aurinkosähköä, piti miettiä, miten se kulutetaan ja varastoidaan. Tässä on jokaisessa paritalossa ilma-vesi -lämpöpumppu, jonne aurinkosähkön tuotanto varastoidaan illan ja yön tarpeisiin, selittää Penttinen.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat aurinkoenergiaa sähkön ja lämmön tuotannossa hyödyntävään taloyhtiöön joulukuun alussa.

Omavarainen energiantuotanto 7 kuukautta vuodesta

Tavoitteena on, että taloyhtiö olisi 7 kuukautta vuodesta energiantuotannon suhteen omavarainen ja sähköä riittää myös myytäväksi. Sähköä joudutaan ostamaan vain pimeimpänä aikana joulu-tammikuussa.

– Kyllä tämä varmaankin on Suomen omavaraisin taloyhtiö aurinkosähkön ja energiantuotannon suhteen, uskoo Penttinen.

Uudet ratkaisut huomioon kaavoituksessa

Uudenlaisten ratkaisujen käyttäminen on tuonut rakennuttajalle odottamattomia ongelmia kaavoituksen ja rakennuslupien kanssa.

– Toivoisi, että myös kunnat ja valtio heräisivät siihen, että ihan sillä tasolla pitää tehdä myös muutoksia kaavoitukseen ja olla avoin uusille vaihtoehdoille, huomauttaa Sundsbergin Solaris -asunto-osakeyhtiön rakennuttaja Anna-Kaarina Lipsanen.

Asunnon ostajat eivät joudu maksamaan korkeampia asuntojen hintoja, vaikka yhtiössä on käytössä uusia energiaratkaisuja,

– Eivät nämä ole ostajille kalliimpia. Meille rakennuttajana tämä on jonkin verran kalliimpi. Me olemme halunneet osaltamme olla mukana tekemässä parempaa huomista, sanoo Lipsanen.

Tyytyväinen asiakas: "Tätä on vaikea uskoa...

Meillä 180 neliön talon lämmitys on tehty mittauksen mukaan 5 400 kg pienemmin CO2-päästöin jo pelkkien aurinkopaneelien voimalla. Ja kun mukaan lasketaan AURINKOVARASTON ohjaama lämpöpumppu, on luku 19 890 kg!!! Mittausjakso kohteessa on 2 vuotta.

Mitattua faktaa huhtikuulta - toimii

Nyt se tehtiin - talo lämpeää omavaraisesti! Aurinkovarastomoduulin valvomonäytölle saatiin nyt aurinkosähkön osuus mukaan ja tulos on huikea! Sininen kuvaa ostettua sähköä, vihreä lämpöpumpun tuottoa, keltainen aurinkosähköä ja punainen on käyttöveden lämmönkorotusta bakteerien varalta kerran kuukaudessa.

Pientaloalue Kirkkonummella

15.3.2018

Geotalot Oy:n Aurinkovarastomoduulit lämmittävät kokonaisen pientaloalueen Kirkkonummella

Kirkkonummen Sundsbergiin nousee pientalokortteli, jossa rakennusten lämmitysratkaisuksi valittiin Geotalot Oy:n Aurinkovarastomoduulit. Kohteen on suunnittelut arkkitehti Harto Helpinen ja ne rakennuttaa sijoitusyhtiö Teljän Finassi Oy. Asunnot tulevat myyntiin normaaleina osakehuoneistoina.

”Aurinkopaneelit ovat kehittyneet tasolle, jossa niillä voidaan tuottaa sähköä kilpailukykyiseen hintaan. Rakennuskohtainen ilma-vesilämpöpumppu tuottaa yhdessä paneelien kanssa valtaosan vuotuisesta lämmityksestä ja lämpimästä käyttövedestä, kertoo Anna-Kaarina Lipsanen rakennuttajayhtiöstä.”

(Lähde: Viisykkönen 12.3.2018)

Aurinkovarastoon voit tutustua myös 2018 Asuntomessuilla Porissa

13.12.2017

WinNovan Tähden lämmöntuotanto, aurinkosähkön optimointi ja lattiaviilennys toteutetaan Geotalo Aurinkovarastomoduulilla. Kyseessä on eräs vuoden 2018 Porin Asuntomessualueen loistavimmista tonteista, johon on tarkoitus rakentaa nimensä mukainen moderni ja innovatiivinen omakotitalo.

Aurinkovarastomoduuli tarjoaa energiatehokkuuden lisäksi laadukkaan ja nopean asennuksen työmaalla, erittäin tuntuvat energiansäästöluvut jo rakennusvaiheessa, sekä tiiviin tilaa säästävän kompaktin paketin yhdellä nostolla.

Aurinkovarastomoduuli on yksi 100 Hyvää Suomesta -juhlavuoden virallisista tuotteista.