Geotalot Oy aina askeleen edellä

Geotalot Oy on lämmitysalan ammattilaisten omistama yritys, joka valmistaa päätuotteenaan Aurinkovarasto® -moduuliratkaisuja. Yhtiön tuotteita käytetään kiinteistöjen lämmittämiseen. Geotalot Oy on tehnyt tuotekehitystä myös meriteollisuuteen.

Siinä on nakkilalainen lämmitysalan yritys Geotalot Oy pähkinänkuoressa. Mutta ennen kuin päästään kuorimaan pähkinää, tarkastellaan hetki, mistä se on tullut.

Vuonna 2005 lämmitysalalla elettiin murrosvaihetta; maalämpöpumput olivat saapuneet markkinoille ja valtio tuki niitä myöntämällä energia-avustuksia kohteisiin, joissa fossiiliset polttoaineet korvattiin uusiutuvalla energialla. Maalämpö herätti kiinnostusta, mutta myös epäilyjä: voiko maasta saada lämpöä? Sehän on umpijäässä.

Geotalot Oy:n, siihen aikaan vielä Lvi Energiakeskus Aron toimitusjohtaja Sami Aro oli perehtynyt aiheeseen ja hän tiesi, että kyllä voi. Maasta saadaan muutama aste lämpöä. Se puristetaan korkeammalle tasolle asteina mitattuna. Puristamisessa aineen olomuoto muuttuu, mikä vapauttaa lämpöä. Eli maasta saadaan energiaa.

Maalämpöön kohdistuva energiatuki kasvatti lämpöpumppumarkkinoita, ja kaukokatseisesti Lvi Energiakeskus Aro oli valmiina. Se lähti näyttämään suuntaa alan pioneerien joukossa ja saavutti alalla vankan aseman. Säkylän varuskunta-alueella tehty lämmitysjärjestelmän massiivinen ja onnistunut päivitys herätti median kiinnostuksen, toimi koko alan merkittävänä referenssinä ja yritys sai toteutettavakseen satoja urakoita pien- ja kerrostalo-, karjankasvatus- ja erikoiskohteisiin, kuten luolastoihin.

Sami Aro ja edellä mainittu Jani Varis havahtuivat kuitenkin siihen, että polku suunnitelmasta toimivaksi lämmitysjärjestelmäksi kaipasi rationalisointia. Jokainen kohde on erilainen, mutta kytkentäkaavio, eli toimintaperiaate on kaikissa sama. Miksi siis suunnitella aina alusta uudestaan? Näin sai alkunsa ajatus Aurinkovarastomoduulista. Ja myöhemmin, kun aurinkovoiman ja lämpöpumpun yhdistäminen tuli ajankohtaiseksi, prototyyppi myös siihen oli valmiina.

Aurinkovarastomoduulissa kaikki tarvittava, eli talon pannuhuone on pakattu pieneen tilaan. Pakkaaminen tehdään tehdasolosuhteissa, koekäytetään tehtaalla ja kuljetetaan kohteeseen ja nostetaan paikoilleen yhdellä nostolla. Taloelementtejä on jo vuosikymmenet rakennettu valmiiksi talotehtaissa, mutta lämmitysjärjestelmät kasataan rakennuksella ja ne otetaan käyttöön vasta rakennusvaiheen loppumetreillä. Aron mallissa kodin sydän toimitetaan työmaalle valmiina ja se käynnistetään heti, kun talo on tiivis. Rakentaminen lämpimässä säästää aikaa, rahaa ja parantaa lopputuloksen laatua. Vaikutus on niin merkittävä, että Innovaatiorahoituskeskus Tekes lähti tukemaan moduulin suunnittelua.

Aron tavoitteena oli koota kaikki lämmittämiseen tarvittavat komponentit pieneen tilaan ja toimivaksi järjestelmäksi jo tehtaalla. Työmaakustannukset saadaan alas, ja työn ja laitteiden laatu testataan ennen asentamista.

Vuodet kuluivat, valtio lopetti energia-avustusohjelmansa kaikessa hiljaisuudessa ja vaihtoi porkkanansa keppiin; hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä myös lämmitysalalla, eikä rakennus- tai kaavamääräykset saa tulevaisuudessa olla uusiutuvan energiatuotannon este.

Aurinkovarastomoduuliakin muokattiin siten, että lämmönlähteeksi kelpasivat myös muut lämpöpumput eikä moduuli ole merkkisidonnainen. Markkinoille oli tullut ilma-vesilämpöpumppuja, jotka haastoivat maalämmön perustamiskustannuksillansa.

Samaan aikaan Geotalot Oy:ssä otettiin jo seuraava askel ja jatkettiin aurinkovoiman ja lämpöpumpun yhdistävän hybridimallin kehittämistä tosissaan. Tuotekehitys johti patenttiin ja Sami Aroa kyseltiin lämmitysalan asiantuntijana ottamaan osaa jopa Eduskunnan talousvaliokunnan neuvotteluihin.

Haasteena hybridimallissa oli se, kun ulkona lämpötila nousee, vähentää se samalla lämpöpumpun tarvetta. Päivän valossa laitteen jauhaman aurinkosähkön määrä kasvaa, mutta lämpöpumppu ei sitä tarvitse. Sähkö myydään halvalla energiayhtiölle edullisesti ja ostetaan takaisin kalliimmalla silloin, kun lämpöpumppu sitä taas tarvitsee.

Tarvittiin neuvokkuutta ja muutamia keksintöjä, joilla aurinkoenergia saatiin lämmittämään vesivaraajaa. Mikäli varaaja oli jo lämmin, ohjautui aurinkosähkö kodin muihin sähkölaitteisiin. Nerokasta, vai mitä? Ja sanomattakin on selvää, että nämä hybridilaitteet tulevat yleistymään.
Ja jälleen kerran Geotalot Oy:n Sami Aro yhdessä yhtiökumppaninsa Mika Saarikosken kanssa on valmiina. Tuote tekee kauppansa ja se on löytänyt tyytyväisiä asiakkaita myös perinteisen rakennustoiminnan ulkopuolelta.


”Kotisivuja toimittaessani keskustelin toimitusjohtaja Sami Aron kanssa pitkään joka ainoasta lauseesta. Haastoin ne toimittajana, kunnes ymmärsin, että niistä jokaisen taakse kätkeytyy oma maailmansa. Lauseiden sisältö on testattu työmaalla, niiden takana on vuosikymmenien kokemus, ammattitaito ja verkostot. Niistä on karsittu pois virheet ja väärät valinnat - rakentajan tai saneeraajan ei tarvitse niitä enää tehdä. Jokaisen lauseen takana on kaunis ajatus: Tässä ovat tämän hetken parhaat, kustannustehokkaimmat ja ympäristöystävällisimmät ratkaisut lämmitysalalle! ”

- Heli Heikkilä, toimittaja